Fish 'n Food

Asselsestraat 18
7311 EL Apeldoorn
055-5212967

vis & gezondheid

Vis en omega 3
Vis is er in allerlei soorten. De ene soort is mager, de andere vet. Magere vis past perfect in het menu als je op het vetgehalte in je voeding wilt letten. En vette vis is juist extra gezond door het soort vet dat erin zit: de omega 3 visvetten DHA en EPA. Deze gezonde onverzadigde omega 3 vetten verminderen de kans op hart- en vaatziekten en helpen het cholesterolgehalte te laten dalen.Ook zijn er aanwijzingen dat omega 3 vetten het risico op dementie en andere hersenaandoeningen verkleinen. Naast de goede vetten levert vis veel waardevolle voedingsstoffen zoals eiwitten van hoge kwaliteit, vitamines en mineralen.

 

Vis en zwangerschap
Vooral aanstaande moeders doen er goed aan twee keer per week (vette) vis te eten. Baby’s hebben allerlei voedingsstoffen nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. En vis zit boordevol deze voedingsstoffen. De sterk onverzadigde vetten in vis zijn bijvoorbeeld van belang voor de ontwikkeling van de hersenen. Vrouwen moeten tijdens de zwangerschap - net als bij andere producten - wel oppassen met de consumptie van een aantal vissen. Zwaardvis en verse tonijn kunnen beter niet worden gegeten. Deze vissen kunnen sporen van kwik bevatten. Makreel, haring en zalm zijn goede alternatieven. Rauwe en voorverpakte vis, zoals bijvoorbeeld gerookte vis, kun je ook beter laten staan als je zwanger bent omdat ze besmet kunnen zijn met listeriabacteriën. Als je deze vis echter verhit, kun je ze met een gerust hart eten.

Vis en vitamines
Vis zit boordevol vitamines. Er zit namelijk volop vitamine A, D en B12 in vis, waarbij vitamine A en D vooral in vette vis zitten.

  • Vitamine A is belangrijk voor de ogen, een gezonde huid, de groei en de weerstand.
  • Vitamine D zorgt voor stevige botten en tanden en speelt ook een rol bij de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen en het voorkomen van een depressie.
  • Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Vis en mineralen

Vis is een goede bron van mineralen.

  • Jodium voor een goed werkende schildklier.
  • Selenium voor de schildklier, de groei en voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel.
  • Zink voor een goede weerstand tegen ziekten. Daarnaast is het belangrijk voor de smaak, de reuk, het gezichtsvermogen en de groei.

Vis en overgewicht
Wie op de calorieën let, wil niet altijd vet gebruiken. Veel soorten vis zijn mager en bevatten daardoor weinig calorieën. Vaak nog minder dan vlees of kip. Zelfs vette vis is wat calorieën betreft te vergelijken met een gemiddeld vet stukje vlees. Kies wel voor een magere bereidingstechniek zoals roerbakken, bakken in de oven of grillen. En beperk het gebruik van sausjes, olie en room. Daarmee bespaar je de meeste calorieën. Gebruik voor bakken of grillen olie of vloeibare margarine. Paneer de vis liever niet, dan zuigt hij extra veel vet op. Je kunt vis ook in de oven bereiden, bijvoorbeeld in een pakketje. Dan heb je weinig extra vet nodig. Dat geldt ook voor stomen en bereiden in de magnetron. Kijk voor een handige bereidingstabelvoor vis op www.visrecepten.nl.

 

Vis en kinderen
Kinderen groeien gezond op wanneer vis een onderdeel is van hun eetpatroon. Omega 3 visvetzuren heeft je kind nodig voor het goed functioneren van het lichaam. Vitamine D is van belang voor sterke botten en tanden. Uit onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van de peuters van 1-3 jaar onvoldoende visvetzuren en vitamine D krijgt. Vette vis bevat deze belangrijke voedingsstoffen en mag daarom niet ontbreken in het menu van kinderen. Als kinderen één of twee keer per week vis eten, dan zit het wel goed. De allerkleinsten (1-3 jaar) zouden zo’n 60 gram vis per week moeten binnen krijgen, voor de wat grotere kinderen (vanaf 4 jaar) geldt dat ze porties van zo’n 100 - 125 gram per week moeten eten. Denk daarbij niet alleen aan vis bij de warme maaltijd, maar bijvoorbeeld ook aan een haring (in stukjes) als tussendoortje, of vis op de boterham.

Vis en groenten
Een maaltijd met vis en groente is lekker en gezond. Maar sommige combinaties van vis en groente kun je beter vermijden.Door het eten van vis in combinatie met nitraatrijke groenten kunnen voor het lichaam schadelijke stoffen ontstaan, de zogenaamde nitrosamines die de kansop sommigen vormen van kanker groter maakt. Dat geldt overigens niet voor zalm en makreel; uit recent onderzoek is gebleken dat de combinatie van deze vissoorten met nitraatrijke groenten niet leidt tot de vorming van nitrosamines. Zalm en makreel kunnen dus met alle groenten gecombineerd worden.

 Nitraatarme groenten:
Asperges, aubergine, bloemkool, boerenkool, broccoli, courgette, doperwten, knolselderij, komkommer, paprika, prei, rode kool, savooienkool, schorseneren, snijbonen, sperziebonen, spruiten, tomaten, tuinbonen, uien, witlof, witte kool en wortelen.

Nitraatrijke groenten:
Andijvie, bleekselderij, postelein, raapstelen, waterkers, radijs, rettich, paksoi, rode biet, sla, spinazie, spitskool, Chinese kool, koolrabi en venkel 

Bron: www.visbureau.nl

Fish 'n Food

Asselsestraat 18
7311 EL Apeldoorn
055-5212967

Openingstijden

maandag 11:00 - 18:00
dinsdag 09:00 - 18:00
woensdag 09:00 - 18:00
donderdag 09:00 - 18:00
vrijdag 09:00 - 18:00
zaterdag 09:00 - 17:00
zondag Gesloten